Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, yabancýlarýn Türkiye´ye giriþleri, kalýþlarý ve çýkýþlarý ve saðlanacak korumanýn kapsamýna, uygulanmasýna iliþkin esaslarý AB ile uyumlu hale getiren Kanun´u onayladý. '/> Süresiz ikamet iznine Cumhurbaþkaný Gül´den onay - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Süresiz ikamet iznine Cumhurbaþkaný Gül´den onay

Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, yabancýlarýn Türkiye´ye giriþleri, kalýþlarý ve çýkýþlarý ve saðlanacak korumanýn kapsamýna, uygulanmasýna iliþkin esaslarý AB ile uyumlu hale getiren Kanun´u onayladý.


Kategori : Sektörden Haberler
12 Nisan 2013 12:15
13957 kere okundu.
Süresiz ikamet iznine Cumhurbaþkaný Gül´den onay

Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, yabancýlarýn Türkiye´ye giriþleri, kalýþlarý ve çýkýþlarý ve saðlanacak korumanýn kapsamýna, uygulanmasýna iliþkin esaslarý AB ile uyumlu hale getiren Kanun´u onayladý.


Kategori : Sektörden Haberler
12 Nisan 2013 12:15
13957 kere okundu.

Yabancýlar ve Uluslararasý Koruma Kanunu ile vatansýzlara Türkiye´de yasal ikamet edebilme hakký saðlayan "vatansýz kiþi kimlik belgesi" düzenlenecek.

 
 
Kanun kapsamýndaki hiç kimse, iþkenceye, insanlýk dýþý, onur kýrýcý ceza, muameleye tabi tutulacaðý veya ýrký, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti, siyasi fikirleri dolayýsýyla hayatýnýn, hürriyetinin tehdit altýnda bulunacaðý bir yere gönderilemeyecek.
 
Ülkeye giriþlerde kapsamlý kontrole tabi tutulmasý gerekli görülenler, en fazla 4 saat bekletilebilecek. Yabancý, bu süre içerisinde ülkesine dönebileceði gibi 4 saatlik süreyle sýnýrlý kalmaksýzýn ülkeye kabulle ilgili iþlemlerin sonuçlanmasýný da bekleyebilecek.
 
Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi, ikamet veya çalýþma izni olmayanlar, bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiði veya sahte olduðu anlaþýlanlar, vize, vize muafiyeti, ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün süreli pasaport, pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar, Türkiye´ye giremeyecek.
 
Göç Ýdaresi Genel Müdürlüðü, Türkiye dýþýnda olup da kamu düzeni, kamu güvenliði veya kamu saðlýðý açýsýndan Türkiye´ye girmesinde sakýnca görülen yabancýlarýn Türkiye´ye giriþini yasaklayabilecek. Türkiye´ye giriþ yasaðýnýn süresi en fazla 5 yýl olacak ancak, kamu düzeni veya kamu güvenliði açýsýndan ciddi tehdit bulunmasý halinde, bu süre en fazla 10 yýl daha artýrýlabilecek.
 
Kamu düzeni veya kamu güvenliði nedeniyle bazý yabancýlarýn ülkeye kabulü, Genel Müdürlük tarafýndan ön izin þartýna baðlanabilecek.
 
Vize Zorunluluðu
 
Türkiye´de 90 güne kadar kalacak yabancýlar, vatandaþý olduklarý veya yasal bulunduklarý ülkedeki konsolosluklardan geliþ amaçlarýný da belirten vize alarak gelebilecekler.
 
Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye´de saðladýðý kalýþ süresi, her 180 günde 90 günü geçemeyecek.
 
Ülke menfaatleri göz önünde bulundurularak vize verilmesinde yarar görülen yabancýlara, istisnai Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerince resen vize verilebilecek.
 
Deniz limanlarýna gelip, 72 saati geçmemek kaydýyla liman þehrini veya civar illeri turizm amaçlý gezecek kiþilerden, mücbir nedenlerle Türk hava ve deniz limanlarýný kullanmak zorunda kalan taþýtlardaki yabancýlardan liman þehrine çýkacak kiþilerden vize aranmayabilecek.
 
Vize almadan sýnýr kapýlarýna gelen yabancýlara, süresi içinde Türkiye´den ayrýlacaklarýný belgelemeleri halinde, sýnýr kapýlarýnda istisnai olarak vize verilebilecek. Türkiye´den transit geçecek yabancýlara, havalimaný transit vizesi þartý getirilebilecek.
 
Kanunda, Vize Verilemeyecek Yabancýlar Þöyle Sýralanýyor:
 
"Talep ettikleri vize süresinden en az 60 gün daha uzun süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar, Türkiye´ye giriþleri yasaklý olanlar, kamu düzeni veya kamu güvenliði açýsýndan sakýncalý görülenler, kamu saðlýðýna tehdit olarak nitelendirilen hastalýklardan birini taþýyanlar, Türkiye´nin taraf olduðu anlaþmalar uyarýnca suçlularýn geri verilmesine esas olan suç veya suçlardan sanýk olanlar veya hükümlü bulunanlar, kalacaðý süreyi kapsayan geçerli saðlýk sigortasý bulunmayanlar, Türkiye´ye giriþ, Türkiye´den geçiþ veya Türkiye´de kalýþ amacýný haklý nedenlere dayandýramayanlar, kalacaðý sürede, yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olmayanlar, takip ve tahsil edilmesi gereken alacaklarý ödemeyi kabul etmeyenler, takip edilen borç ve cezalarýný ödemeyi kabul etmeyenler."
 
Bu sayýlanlar kapsamýnda olmasýna raðmen vize verilmesinde yarar görülenler, içiþleri bakanýnýn onayýyla vize alabilecek.
 
Ýkamet Ýzinleri
 
Türkiye´de, vizenin veya vize muafiyetinin tanýdýðý süreden ya da 90 günden fazla kalacak yabancýlarýn ikamet izni almalarý zorunlu olacak. Ýkamet izni, 6 ay içinde kullanýlmaya baþlanmadýðýnda geçerliliðini kaybedecek.
 
Yasa, çalýþma izni, kýsa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, öðrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni, insan ticareti maðduru ikamet izni ve iptal þartlarýný düzenliyor.
 
Aile ikamet izni verilmeden veya uzatýlmadan önce makul þüphe varsa evliliðin sýrf ikamet izni alabilme amacýyla yapýlýp yapýlmadýðý araþtýrýlacak. Evliliðin bu amaçla yapýldýðý tespit edilirse aile ikamet izni verilmeyecek, verilmiþse iptal edilecek. Aile ikamet izni verildikten sonra da evliliðin anlaþmalý olup olmadýðý konusunda valiliklerce denetim yapýlabilecek.
 
Türkiye´de kesintisiz en az 8 yýl ikamet izniyle kalan veya Göç Politikalarý Kurulu´nun belirlediði þartlara uyan yabancýlar, süresiz ikamet izni alabilecek.
 
Diðer ikamet izinlerinin verilmesindeki þartlar aranmadan, bakanlýðýn onayý alýnmak ve en fazla birer yýllýk sürelerle olmak kaydýyla valiliklerce insani ikamet izni verilebilecek.
 
Ýnsan ticareti maðduru olduðu veya olabileceði yönünde kuvvetli þüphe duyulan yabancýlara, yaþadýklarýnýn etkisinden kurtulabilmeleri ve yetkililerle iþbirliði yapýp yapmayacaklarýna karar verebilmeleri amacýyla 30 gün süreli ikamet izni verilebilecek. Çalýþma izni muafiyet teyit belgesi, ikamet izni sayýlacak.
 
Vatansýzlara Kimlik Belgesi
 
Vatansýz kiþilere, Türkiye´de yasal olarak ikamet edebilme hakký saðlayan vatansýz kiþi kimlik belgesi düzenlenecek. Bu belge, ikamet izni yerine geçecek, 2 yýlda bir valiliklerce yenilenecek.
 
Yabancýlar, sýnýr dýþý etme kararýyla menþe ülkesine veya transit gideceði ülkeye ya da üçüncü bir ülkeye sýnýr dýþý edilebilecek. Sýnýr dýþý etme kararýna karþý, kararýn tebliðinden itibaren 15 gün içinde idare mahkemesine baþvurulabilecek. Baþvurular 15 gün içinde sonuçlandýrýlacak. Mahkemenin bu konuda verdiði karar kesin olacak.
 
Sýnýr Dýþý Etme Kararý Þu Hallerde Alýnacak:
 
"Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çýkar amaçlý suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar, Türkiye´ye giriþ, vize ve ikamet izinleri için yapýlan iþlemlerde gerçek dýþý bilgi ve sahte belge kullananlar, Türkiye´de bulunduðu süre zarfýnda geçimini meþru olmayan yollardan saðlayanlar, kamu düzeni veya kamu güvenliði ya da kamu saðlýðý açýsýndan tehdit oluþturanlar, vize veya vize muafiyeti süresini 10 günden fazla aþanlar veya vizesi iptal edilenler, ikamet izinleri iptal edilenler, ikamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini 10 günden fazla ihlal edenler, çalýþma izni olmadan çalýþtýðý tespit edilenler, Türkiye´ye yasal giriþ veya Türkiye´den yasal çýkýþ hükümlerini ihlal edenler, hakkýnda Türkiye´ye giriþ yasaðý bulunmasýna raðmen Türkiye´ye geldiði tespit edilenler, ikamet izni uzatma baþvurulan reddedilenlerden, 10 gün içinde Türkiye´den çýkýþ yapmayanlar."
 
Sýnýr Dýþý Etme Kararý Alýnamayacak Yabancýlar Ýse Þöyle Olacak:
 
´´Sýnýr dýþý edileceði ülkede ölüm cezasýna, iþkenceye, insanlýk dýþý ya da onur kýrýcý ceza veya muameleye maruz kalacaðý konusunda ciddi emare bulunanlar, ciddi saðlýk sorunlarý, yaþ ve hamilelik durumu nedeniyle seyahat etmesi riskli görülenler, hayati tehlike arz eden hastalýklan için tedavisi devam etmekteyken sýnýr dýþý edileceði ülkede tedavi imkaný bulunmayanlar, maðdur destek sürecinden yararlanmakta olan insan ticareti maðdurlarý, tedavileri tamamlanýncaya kadar, psikolojik, fiziksel veya cinsel þiddet maðdurlarý, idari gözetime alýnan yabancýlar, geri gönderme merkezlerinde tutulacak.´´
 
Gül´ün onayladýðý Yabancýlar ve Uluslararasý Koruma Kanunu ile Ýçiþleri Bakanlýðýna baðlý, göç alanýna iliþkin politika ve stratejileri uygulamak üzere Göç Ýdaresi Genel Müdürlüðü kurulacak.
 
Kanuna göre, uluslararasý koruma baþvurularýnda iþkence, cinsel saldýrý ya da diðer ciddi psikolojik, bedensel ya da cinsel þiddete maruz kalan kiþilere, yeterli tedavi imkaný saðlanacak.
 
Uluslararasý koruma talebinde bulunan baþvuru sahipleri, sadece uluslararasý koruma baþvurusunda bulunmalarýndan dolayý idari gözetim altýna alýnamayacak.
 
Baþvuru sahipleri, kimlik veya vatandaþlýk bilgilerinin doðruluðuyla ilgili ciddi þüphe varsa sýnýr kapýlarýnda usulüne aykýrý olarak ülkeye girmekten alýkonulmasý, kamu düzeni veya kamu güvenliði açýsýndan ciddi tehlike oluþturmasý halinde idari gözetim altýna alýnabilecek. Baþvuru sahibinin, idari gözetim süresi 30 günü geçmeyecek.
 
Uluslararasý koruma baþvurularý valiliklerce kaydedilecek. Kayýt sýrasýnda, baþvuru sahibinden ülkesini terk ettikten sonra baþýndan geçen ve baþvuru yapmasýna neden olan olaylar, Türkiye´ye giriþ þekline iliþkin bilgi ve belgeleri alýnacak.
 
Kiþilerin hayatýnýn veya hürriyetinin, ýrký, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düþünceleri nedeniyle tehdit altýnda olmamasý, iþkenceye, insanlýk dýþý ya da onur kýrýcý ceza veya muameleye tabi tutulacaðý ülkelere geri gönderilmemesi, mülteci statüsü talep etme ve mülteci olarak nitelendirilmesi durumunda koruma elde etme imkanýnýn bulunmasý, ´´güvenli üçüncü ülke´´ olarak kabul edilecek.
 
Baþvuru sahibiyle etkin ve adil karar verebilmek amacýyla kayýt tarihinden itibaren 30 gün içinde bireysel mülakat yapýlacak.
 
Mülakatý tamamlanan baþvuru sahibine ve varsa birlikte geldiði aile üyelerine, uluslararasý koruma talebinde bulunduðunu belirten ve yabancý kimlik numarasýný içeren 6 ay süreli "uluslararasý koruma baþvuru sahibi kimlik belgesi" düzenlenecek.
 
Baþvuru, kayýt tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandýrýlacak. Baþvuru sahibine, zulüm veya ciddi zarar görme tehdidine karþý vatandaþý olduðu ülke koruma saðlayabiliyorsa, baþvuru sahibinin uluslararasý korumaya muhtaç olmadýðýna karar verilebilecek.
 
Mülteci statüsü verilenlere, yabancý kimlik numarasýný içeren üçer yýl süreli kimlik belgesi düzenlenecek.
 
Uluslararasý koruma statüsü sahibi kiþinin, vatandaþý olduðu ülkenin korumasýndan kendi isteðiyle tekrar yararlanmasý, kaybettiði vatandaþlýðýný kendi isteðiyle tekrar kazanmasý, terk ettiði veya zulüm korkusuyla dýþýnda bulunduðu ülkeye kendi isteðiyle dönmesi halinde uluslararasý koruma statüsü sona erecek.
 
Baþvuru sahibi veya uluslararasý koruma statüsü sahibi kiþi ve aile üyeleri, ilköðretim ve ortaöðretim hizmetlerinden, sosyal yardýmlardan yararlanabilecek. Herhangi bir saðlýk güvencesi ve ödeme gücü olmayan baþvuru sahibi veya uluslararasý koruma statüsü sahibi kiþi, Sosyal Sigortalar ve Genel Saðlýk Sigortasý Kanunu´na tabi olacak.
 
Baþvuru sahibi veya þartlý mülteci, uluslararasý koruma baþvurusu tarihinden 6 ay sonra çalýþma izni almak için baþvurabilecek, mülteci veya ikincil koruma statüsü sahibi, statü almasýndan itibaren baðýmlý veya baðýmsýz olarak çalýþabilecek. Türkiye´de 3 yýl ikamet eden, Türk vatandaþýyla evli olan ya da Türk vatandaþý çocuðu olan mülteci ve ikincil koruma statüsü sahipleri için iþ piyasasýna eriþimde sýnýrlama uygulanmayacak.
 
Ülkesine Geri Dönmeyene Geçici Koruma
 
Ülkesinden ayrýlmaya zorlanan, ayrýldýðý ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacýyla kitlesel olarak Türkiye sýnýrlarýna gelen veya sýnýrlarý geçen yabancýlara, geçici koruma saðlanabilecek.
 
Birleþmiþ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliði, Uluslararasý Göç Örgütü ve diðer uluslararasý kuruluþlar ve sivil toplum kuruluþlarýyla iþbirliði yapýlabilecek. Yabancýlar, ülkenin siyasi yapýsý, dili, hukuki sistemi, kültürü ve tarihi ile hak ve yükümlülüklerinin temel düzeyde anlatýldýðý kurslara katýlabilecekler.
 
Türkiye´ye yasa dýþý giren veya Türkiye´yi yasa dýþý terk eden, buna teþebbüs eden yabancýlar hakkýnda 2 bin, yasaklanmasýna raðmen Türkiye´ye girenler, kendilerine tanýnan süre içinde ülkeden ayrýlmayanlar ve iþlemler sýrasýnda kaçanlar hakkýnda biner lira ceza uygulanacak. Suçlarýn 1 yýl içinde tekrarý halinde, para cezalarý yarý oranýnda artýrýlacak.
 
 
EmlakJet Haber

#